ÇOCUK OBJEKTİF TESTLER UYGULAYICI EĞİTİMİ
OBJEKTİF TESTLER NEDİR?
Objektif Testler; Çocuk ya da yetişkinleri tarafsız olarak ve doğrudan değerlendirmek için uygulanan bilimsel testlerdir. Bu testlerle çocukların ya da yetişkinlerin zeka, kişilik , dikkat, algı gibi durumları gözlemlenebilir.
OBJEKTİF TESTLER UYGULAYICI EĞİTİMİNİ NEDEN ALMALIYIM?
Objektif Testler içeriği, hangi yaş grubuna uygulanacağı, neyi amaçladığı, uygulama pratikleri, puanlama, yorumlama, materyallerin kullanımı gibi detaylı bilgiler sertifika eğitiminde verilmektedir.
Psikolojik danışman ve rehberler, Sosyoloji ve psikoloji adayları, psikologlar, psikolojik danışmanlar, terapistler, sosyologlar, öğretmenler, doktorlar bu eğitimi alabilir.
Uygulayıcıların bu testleri profesyonel anlamda yapmaları için tıp, sosyoloji, psikoloji bölümü mezunu olmaları ya da psikoloji yüksek lisansını tamamlamış olmalarının yanında bu ölçme ve değerlendirme testleriyle ilgili üniversite onaylı bir objektif testler uygulayıcı eğitimi sertifikasına sahip olmaları gerekmektedir. Bu sayede uygulayıcı kişiler doğru bir şekilde puanlama ve değerlendirme yapabilmektedir.
OBJEKTİF TESTLERİN UYGULAMA ALANLARI NELERDİR?
Objektif testler, okullarda, kreşlerde, hastanelerde ve psikolojik danışmanlık merkezlerinde uygulanmaktadır.
OBJEKTİF TESTLER EĞİTİMİ HANGİ TESTLERİ İÇERMEKTEDİR?
Objektif Testler Eğitimi içeriği aşağıdaki gibidir:
- Porteus Labirentleri Testi
- Catell 2A Zeka Testi
- Catell 3A Zeka Testi
- Good Enough Bir İnsan Çiz Testi
- Ankara Gelişim Tarama Envanteri (AGTE)
- Peabody Resim Kelime Eşleştirme Testi
- Gessell Gelişim Testi
- Metropolitan Okul Olgunluğu Testi
- Frostig Görsel Algılama Testi
- Benton Görsel Bellek Testi
- Bender Gestalt Testi
Eğitim içeriğindeki bu Objektif Testlerin kısa tanımlarını ve amaçlarını öğrenmek için lütfen okumaya devam edin.
✨Porteus Labirentleri Testi
Porteus Labirentleri Zeka Testi Nedir?
Orjinali Porteus Maze testi (PMT) olan Porteus Labirentleri Zeka Testi 3 – 14 yaş aralığındaki bireylere uygulanan ve genel yeteneği belirlemek amacıyla uygulanan bir zeka testidir. Sözlü açıklamaya dayanmayan bir performans testidir. Testte Süre uygulaması bulunmayan ve test farklı seviyelerde 12 labirentten oluşur.
Testin Uygulaması ve Yönergesi Nasıldır?
Bu test de diğer zeka testleri gibi bazı yönergelerden oluşmaktadır. Test uygulanan bireye, yaşına uygun olan labirentten başlanarak labirentteki başlama oku gösterilip bu noktadan çizmeye başlaması, çizgi çizmeye devam ederek başladığı noktaya dönmesi yönergesi verilir. Labirentin yollarında ilerlerken geri dönüşlere ve uygulama sırasında bireyin, labirentin göremediği kısımlarına bakmasına izin verilmez. Uygulama esnasında birey labirentin yanlış yoluna girerse, labirentin çizgisini geçerse bu durumda puanı kesilir veya hiç puan verilmez ayrıca testlerden üst üste iki defa sıfır puan alınması testin kesilmesine neden olur ve puanlama o noktaya kadar yapılarak IQ testi gerçekleştirilir. Testin herhangi bir zaman kısıtlaması yoktur.
Test Neyi Ölçer?
Porteus labirentleri testi bireyin bir sonraki durumu görebilme ve planlayabilme yeteneğini ölçer, bireyin temkinli davranması, kendini koruma yeteneği, sezi ve öngörü becerisini sınamaya yarar.
Porteus Labirentleri Zeka Testi Değerlendirmesi ve Puanlaması Nasıl Yapılır?
Puanlama ve değerlendirme yapacak olan uygulayıcılar, psikolojik danışma ve rehberlik, eğitimde psikolojik hizmetler ve psikoloji lisans mezunu olmanın yanında bu ölçme ve değerlendirme testiyle ilgili resmi ve özel kuruluşlar ile meslek örgütleri tarafından verilen eğitimleri tamamlamış olup “Porteus Labirentler testi uygulayıcısı” sertifikasına sahip olmaları gerekmektedir. Bu özelliklere sahip olan kişiler doğru bir şekilde puanlama ve değerlendirme yapabilmektedir
- Bu testle birlikte benzer özellikler gösteren WISC-R zeka testini de inceleyebilirsiniz.
✨Catell 2A Zeka Testi
Catell 2a Zeka Testi nedir?
Catell 2a Zeka Testi, 1957 yılında Raymond Bernrd Catell tarafından geliştirilmiş bir zeka testidir. Test 7.5 – 14 yasş arasındaki bireylerin soyut alandaki işlevini ölçmek için kullanılır. Test 2a ve 2b olmak üzere iki parçalıdır.
Bu Test Ne işe yarar?
Test, 7.5 – 14 yaş arası bireylerin soyut alandaki işlevini ölçmeye yarar.
Test Nasıl Uygulanır?
Test, 12 madde seriyi tamamlama, 14 madde tasnif, 12 madde yerleştirme ve 8 madde yerleştirme olmak üzere 46 maddeden oluşur. Her alt madde için açıklama ve örnekler mevcut olup açıklamalar sözlü olarak verilir. Testteki maddeleri yanıtlama süresi 25 dakikadır.
✨Catell 3A Zeka Testi
- Catell 3a performans zeka testi olup 14 yaş ve üzeri bireylere uygulanır. Test, soyut alandaki beceriyi ölçmek için kullanılmaktadır.
✨Good Enough Bir İnsan Çiz Testi
Good Enauogh Harris Bir İnsan Çiz Testi nedir?
Good Enough Harris Bir İnsan Çiz Testi ; 7,8 ve 9 yaş çocuklara uygulanan performansa dayalı bir zeka testidir.
Ne işe yarar?
Test, 7, 8, 9 yaş çocukların soyut alandaki işlevini ölçmeye yarar.
Nasıl Uygulanır?
Zekayı ölçmek için kullanılan bu testin kadın ve erkek olmak üzere iki alt resmi bulunmaktadır. Test materyali olarak boş bir kağıt ve kalem çocuğa verilir ve zaman sınırlaması olmaksızın kağıda insan resmi çizmesi, insanın her şeyini çizmesi ve olabildiğince güzel olması yönergesi verilir. Resimde olması gereken maddeler puanlanır (göz, kaş, burun, orantı gibi) her bir maddenin 1 puanı vardır, temel yaş 3 yaş kabul edilir ve alınan puanlar bunun üzerine üçer ay olarak eklenir. Örneğin çocuk 1 puan almışsa 3 yaş + 3 ay = 39 ay. Bu puanlama baz alınarak çocuğun zeka yaşı yorumlanır.
✨Ankara Gelişim Tarama Envanteri (AGTE)
Ankara Gelişim Tarama Envanteri (Agte) Nedir?
Ankara Gelişim Tarama Envanteri (Agte) bir gelişim izleme aracı olarak uygulanmaktadır. Bireylerin dönemlerine uygun gelişimlerini tamamlayıp tamamlamadığını, buna bağlı olarak IQ seviyelerinin ne olduğu bu test vasıtası ile incelenebilir. Yaş grubu olarak 0-6 yaş aralığındaki bireyler için geliştirilmiş ve geçerliliği kabul görmüş yüksek oranda doğru, derin ve sistemli bilgiler veren bir psikolojik testtir.
Ne İşe Yarar?
Çocuğun dönemine uygun becerilerini görmemizi sağlayan bu test ayrıca anne ve babalara çocuklarının gelişimsel süreci hakkında bilgi verir, çocuklarını daha yakından tanımalarını ve gözlemleyebilmelerini sağlar. Alınması gereken önlemlerin erkenden ve doğru bir şekilde alınmasına ve çocuğun eksik olan becerilerini geliştirmek için program oluşturulmasına olanak sağlar.
Hangi Gelişim Evrelerini İzlememize Olanak Verir?
Bu test ile 0-6 yaş arasındaki biireylerin 3 yeteneği gözlemlenebilir. Bunlar:
✨ Dil Bilişsel Yeteneği,
✨ İnce Motor Yeteneği
✨ Kalın Motor Yeteneği
✨ Sosyal Beceri ve Öz Bakım Yeteneği
olarak sıralanabilir.
Kim Tarafından Uygulanır?
Bu test çocuk ruh salığı alanında çalışan, çalışmak isteyen psikologlar tarafından uygulanmaktadır. Özel psikolojik danışmanlık merkezlerinde, özel okullarda, rehberlik merkezlerinde, kreşlerde, okul öncesi dönemlerde kullanılan ve güvenirliği kanıtlanmış bir testtir.
Ankara Gelişim Tarama Envanteri (Agte) Sırasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Test bireysel olup tek oturumda tek kişiye yapılır. Test sırasında eğer mümkünse çocuk, en çok vakit geçirdiği kişi veya kişilerle (anne, baba, bakıcı, öğretmen vb.) ile birlikte bulunmalıdır çünkü test çocuğu en çok gözlemleyen, onunla vakit geçiren kişilerle yapılır ve test sırasında ebeveynin daha önce çocukla ilgili gözlemlemediği, dikkat etmediği davranış şekilleri için çocuğa sorular sorularak veya yönerge verilerek veri alınabilmelidir. Anne ve babalar bazen çocukları ile ilgili eksik ya da yanlış bilgi verebilmektedir. Çocuğun zeka geriliği varmış gibi algılanmamasını istediği için çocuktaki problemleri gizleyebilmektedirler bu nedenle test sırasında çocuğun da gözlem altında bulunması ve ebeveynin sakladığı veya eksik verdiği bilgi olduğu psikolog tarafından sezilirse ebeveyne “emin misiniz?” şeklinde soruların yinelenmesi gerekmektedir.
✨Peabody Resim Kelime Eşleştirme Testi
Peabody Resim Kelime Eşleştirme Testi Nedir?
Peabody Resim Kelime Eşleştirme Testi 2,5 – 18 yaş arası bireylerin yaşına uygun dil gelişimini (kelime haznesini) ölçmeye yarayan bir testtir.
Nasıl uygulanır?
✨ Test bireysel bir test olup her oturumda bireye özgü olarak uygulanır. Test; her kartta 8 resmin bulunduğu 50 kart ile yapılmaktadır. Bireye test sırasında söylenilen resimleri kartlardan bularak göstermesi beklenir. Bireyin vereceği cevaplarda süre sınırı bulunmaz. Birey doğru bildiği her soru için 1 puan alır ve son sekiz sorudan altısına yanlış cevap verene kadar sormaya devam edilir. Testin sonundaki puanların toplamı ham puanı oluşturur.
Ne işe yarar?
2,5 – 18 yaş arası bireylerin biyolojik yaşı ile dil gelişiminin uyumunu takip etmeye yarayan bir gelişim testidir.
✨Gessell Gelişim Testi
2- 6 yaş arası çocukların görsel zeka ve algı gelişimlerinin değerlendirildiği bir gelişim testidir. Çoculardaki motor becerileri, görsel zeka, görsel hafıza, el-göz koordinasyonu, kısa süreli hafıza hakkında bilgi verir, bu testin sonuçlarına bakılarak kabaca IQ sonuçlarına ulaşılabilir.
✨Metropolitan Okul Olgunluğu Testi
Metropolitan Okul Olgunluğu Testi Nedir?
Metropolitan Okul Olgunluğu Testi; 4-6 yaş arası çocukların, birinci sınıfın gerektirdiği kurallara ve talimatlara ve öğrenmeye hazır olup olmadığını saptamak için bireysel ya da grup halinde uygulanabilen bir testtir. Çocukta birinci sınıf için olması gereken psikolojik, fizyolojik ve zihinsel faktörleri sağlıklı bir şekilde değerlendirmede kullanılır. Test, çocuğun okula başlamaya ne ölçüde hazır olduğu hakkında bilgi verir.
Metropolitan Okul Olgunluğu Testi; Kelime Anlama, Cümleler, Genel Bilgi, Eşleştirme, Sayılar, Kopya Etme gibi 6 alt test ve toplam 100 maddeden oluşur.
Test Kaç Dakika Sürer?
Her alt test uzman kişi tarafından sözlü olarak verilen yönergeye göre çocuğun işaretleyeceği ve kopya edeceği resimlerden meydana gelmiştir. Beş-altı yaş arası çocuklara uygulanan bu testin süresi yaklaşık 24 dakikadır.
Metropolitan Okul Olgunluğu Testi İçeriği Nedir?
Çocukları anaokulun sonunda veya birinci sınıfın başlangıcında değerlendirmek için hazırlanan ve on altı sayfadan oluşan bu test, altı ayrı alt testten oluşmaktadır. Bu testler şu şekilde sıralanmaktadır:
Kelime anlama (15 madde) : Bu test dilin anlaşılması ve kavranmasını belirlemeye yönelik bir testtir. Çocuktan, her sırada dört resim içinden söylenileni seçmesi istenmektedir.
Cümleler (14 madde) : Bu testte çocuktan kendisine anlatılan cümleyi anlaması ve gördüğü resimle bunu birleştirmesi beklenilmektedir.
Genel Bilgiler (14 madde) : Bu kısımdaki resimler, çocukların günlük hayatta her zaman karşılaşabileceği nesnelere aittir. Çocuktan gösterilen resimle tanıdığı nesne arasında ilişki kurması ve nesneyi isimlendirmesi istenilmektedir.
Eşleştirme (19 madde) : Okuma yazmanın öğrenilmesinde önemli bir yer tutan eşleştirme, metropolitan okul olgunluğu testinin en önemli bölümlerinden birini oluşturmaktadır. Benzerliklerin tanınmasını içine alır. Her madde de hayvanların, eşyaların, sayıların, harflerin, kelimelerin dört ayrı resmi sıralanmıştır. Sıranın ortasında çerçeve içine alınmış resmin aynısının çocuktan bulması ve çerçeve içine alması istenir. Genellikle bu testte şekilleri doğru olarak işaretleyemeyen ve ters işaretleyen çocuklarda okuma ve yazmada problemlerin görüldüğü belirtilmektedir.
Sayılar (24 madde) : Bu test sayı bilgisini ölçmektedir. Bu alt testte sayılar ve seriler hakkında belirli bir eğitimden geçmemiş olan okul öncesi çocuklarda o zamana kadar kazanılmış olan sayı kavramını dolayısıyla sayı olgunluğunu ölçmek amaçlanmaktadır.
Kopya etme (10 madde) : Çocuğun gördüğü şekli doğru olarak algılaması ve buna mekan içerisinde yer verme yeteneğini ölçen bir testtir. Yazının öğrenilmesinde kopya etme önemli bir yer tutmaktadır. Yazı yazmayı öğrenmede gerekli olan, görsel algı ve hareket kontrolünün bileşimini ölçmektedir. Gördüğünü doğru algılayamayan ya da algıladığını mekanda doğru şekilde yerleştiremeyen çocukların, daha sonraları, okuma yazmanın öğrenilmesinde zorluk çekmeleri araştırmacıların özellikle üzerinde durduğu konulardan biridir (Çataloluk 1994). Bu tür testlerin çocuklarda, fiziksel gelişmeyi belirlediği kadar, zihinsel olgunluğu da belirledikleri saptanmıştır. Çocuğun, çizme ve yazmada gösterdiği mekanda ters algılama eğilimi kopya etme alt testinde kendini gösterebilir.
Değerlendirme:
Bütün bu alt testlerde her maddeye doğru verilen yanıt bir puan ile değerlendirilir. Puanların tümü testin toplam puanını oluşturur. Toplam puanın yüksekliği genel okul olgunluk düzeyinin yüksek olduğunu gösterir. Her alt testin kendine ait puanları da belirlenir.
✨Frostig Görsel Algılama Testi
Görsel Algılama nedir?
Görsel Algılama; görsel uyaranları algılama, anlamlandırma, ayırt etme ve daha önceki deneyimlerden yola çıkarak yorumlama şeklinde tanımlanabilir. Görsel Algılama 5 alana ayrılarak değerlendirilir. Bunlar:
♦ El – Göz Koordinasyonu
♦ Şekil – Zemin Ayrımı
♦ Algılama Sabitliği
♦ Mekanla Konumun Algılanması
♦ Mekan İlişkilerinin Algılanması
Görsel Algılama Yeteneği Ne işe yarar?
Bu yetenek sayesinde çocuklar okumayı, yazmayı, hesap ve aritmetiği öğrenmekle birlikte okuldaki başarısı için tüm gereksinimleri yerine getirebilirler.
Görsel Algılama Problemleri nelerden kaynaklanır ve nasıl anlaşılır?
Ayırt etme, seçme, gösterme, belirleme, uygulama ve görsel hakkında yorum yapabilme eksikliğinden kaynaklanır. Çocuklarda geometrik şekil çizememe,zemin ve şekli ayırt edememe, nesneleri değiştirme ve yönlendirmedeki eksikliklerle ortaya çıkar.
✨Benton Görsel Bellek Testi
Benton Görsel Bellek Testi Nedir?
Benton Görsel Algılama Testi 8 yaş ve üzeri çocuklarda görsel – mekansal belleği ölçmek için kullanılan ve 5 dakika süren bir testtir. Bu tes kişisel olup bir oturumda bir kişiye uygulanır. Performansa dayalı bir testtir.Test; bakarak şeklin çizilmesini, şeklin akılda kalanla çizilmesini veya başka şekiller arasından istenilen şeklin seçilmesini, gösterilmesini içermektedir. Test görsel bellekle görsel algılama ve motor yeteneklerini ayırt edebilmektedir.
Görsel Algılama Yeteneği Ne işe yarar?
Bu yetenek sayesinde çocuklar okumayı, yazmayı, hesap ve aritmetiği öğrenmekle birlikte okuldaki başarısı için tüm gereksinimleri yerine getirebilirler.
Görsel Bellek Testi Uygulaması nasıldır?
Test;
♦ Çizimli (desen) Benton
♦ Göstermeli (seçme) Benton
olmak üzere iki forma sahiptir.
Görsel Algılama Problemleri nelerden kaynaklanır ve nasıl anlaşılır?
Ayırt etme, seçme, gösterme, belirleme, uygulama ve görsel hakkında yorum yapabilme eksikliğinden kaynaklanır. Çocuklarda geometrik şekil çizememe,zemin ve şekli ayırt edememe, nesneleri değiştirme ve yönlendirmedeki eksikliklerle ortaya çıkar.
✨Bender Gestalt Testi
Bender Gestalt Testi Nedir?
Bender Gestalt Testi 9 karttan oluşan, süre kısıtlaması bulunmayan, 5 yıl 6 ay ve 10 yıl 11 ay yaş arası çocuklara uygulanan, grup olarak uygulamaya müsait ve performansa dayalı olan bir testtir.
Ne işe yarar?
Bu test çocuklarda, olgunluk, duygusal uyum, nörolojik hastalıklar ve gelişimsel olarak görsel motor işlevini izlememize olanak verir ve bununla birlikte hem çocuklarda hem de yetişkinlerde gerilik, regresyon vakalarında afazi, organik beyin hasarları, psikozlar, gerçek dışı hastalıklar gibi kişilik sapmalarını tespit etmede kullanılır.
Uygulaması nasıldır?
Testte bireye giriş deseninin bulunduğu kart verilir ve sonrasında peş peşe kart verilerek bu kartlardaki şekilleri boş beyaz bir kağıda çizmesi istenir. Zeka seviyesi düşük olan çocuklar için birden fazla boş kağıt verilebilir.
OBJEKTİF TESTLER EĞİTİM PROGRAMININ UYGULANMASI NASIL OLACAK?
Objektif Testler Eğitimi Teorik bölüm sonrasında her katılımcı en az 2 çocuğa uygulama yaparak, hem uygulamasını hem de raporunu sunacaktır.
Online Eğitimde;
Katılımcılar Objektif Testler eğitimini online olarak A-senkron video ile alacaklar ve bu süreçlerde eğitime özel hazırlanan dokümanlardan da ücretsiz olarak faydalanabileceklerdir. Eğitimlerimiz web tabanlı – online olarak verilmektedir Teorik bölüm sonrasında her katılımcı en az 2 çocuğa uygulama yaparak, hem uygulamasını hem de raporunu sunacaktır.
Objektif Testler materyalini ve eğitimini almak ve detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişim kurunuz.
Çok Talep Edilen Eğitimlerimiz İçin Lütfen Linke Tıklayınız…
Objektif Testler ile ilgili haberler için lütfen TIKLAYIN.
+90 533 653 34 99